Японські сади в ландшафтному дизайні

Японські сади, що нагадують про природний ландшафт, є одними з найкрасивіших у світі. Для саду в японському стилі характерні ретельно відібрані рослини та елементи садової архітектури – наприклад, невелике кам’яне джерело. Побудувати їх може будь-хто. Як прикрасити сад в японському стилі:

Вони відносяться до ландшафту Японії і міцно вкорінені в релігії та філософії Сходу. Тому наслідувати їх занадто буквально і переносити в незмінному вигляді в нашу реальність навряд чи вийде. Замість вірного копіювання краще ставитися до японських садів як до натхнення для створення цікавих далекосхідних композицій, які, однак, відповідають нашому ландшафту, клімату та архітектурі. Іноді досить ввести один характерний елемент — рослину або композицію з рослин, гравію або каміння, щоб змінити образ саду і надати йому тонкий, але помітний японський стиль.

Маленькі сади в японському стилі ідеально підходять для ізольованих частин двора, з розвитком яких у нас часто виникають проблеми (наприклад, закутки між будинком і парканом або алеї між гаражем і корпусом будівлі). Часто такі місця затінюють, але, на щастя, багато видів рослин, які використовуються в японських садах, переносять відсутність прямих сонячних променів.

Як облаштувати сад в японському стилі

Ми створимо в саду східний куточок, спираючись на традиції та досвід Далекого Сходу. Деякі з природних рослин у цих регіонах можна успішно адаптувати до наших умов, дотримуючись принципу укриття їх взимку. Основа японських садів — простота і помірність. Формування навколишнього середовища базується на принципах фен-шуй, які припускають, що природа і людина є партнерами, тому їх взаємодія приносить щастя і гармонію. Встановлюючи відступи, варто скористатися перевагами рельєфу місцевості та ввести м’яко звивисті гравійні доріжки . Невід’ємними елементами садів Сходу є також каміння і вода, що мають символічне значення взаємодоповнюючих протилежностей — інь і ян.

Рослинність – це лише один із елементів, що складають гармонійне облаштування японського саду. Головну роль відіграють різноманітні відтінки зеленого – від ретельно доглянутого газону до невеликих хвойних дерев. При облаштуванні саду в японському стилі важлива увага до деталей, тому краще вибирати карликові сорти або ретельно формувати рослини. Вінцем цієї ідеї є мистецтво бонсай , яке полягає в ретельному, тривалому обрізанні дерев і кущів з метою відображення ідеалу природи. Традиційним деревом, що використовується в мистецтві бонсай, є сосна — символ довголіття.

Квітковими елементами японських садів є азалії або рододендрони. Перші розпускаються до появи листя, а рододендрони трохи пізніше створюють пишні суцвіття на тлі темно-зеленого м’ясистого листя. Варто відзначити, що в японських садах декоративним елементом може бути лише одна приваблива рослина — магнолія, посипана квітами , гінкго з цікавою формою листя або легкий і повітряний пальмовий клен.

Вода в японському саду

Вода — невід’ємний елемент японського саду. Вона приймає різні форми: від символічних кам’яних і гравійних річок і струмків до справжніх джерел, водоспадів і ставків. В даний час через невеликі площі сучасних садів водними об’єктами є невеликі ставки, струмки та каскади. Дуже часто використовуються кам’яні чаші з водою, бамбукові конструкції, що переливаються водою. Таке джерело з водою, що сочиться з бамбукових стовпів прямо в кам’яну чашу і м’яко стікає по її стінках, можна побачити дуже часто в японських садах.

Невеликий, невибагливий і природний – він також чудово вписується в простір рідних садів. Він відмінно підходить для невеликих ділянок, де немає місця для ставків, та інших складних водних систем.

Вода у джерелі циркулює по замкнутій системі. Її перекачують із захованого в землі резервуара (це може бути металева або пластикова бочка) до бамбукової жердини, кінець якої заривається в землю. Вибираючи насос, відрегулюйте його потужність (вимірюється в літрах води, що перекачується насосом за годину) відповідно до розмірів водопровідної системи.

Якщо навесні циркулює не більше 2000 літрів води, насос повинен мати продуктивність 600 літрів на годину. При виборі насоса також дуже важлива висота, на яку буде закачана вода (так званий максимальний напір води, він наводиться в метрах). Навколо миски формується поглиблення, вистелене фольгою і засипане камінням. Завдяки цьому вода не вбирається в землю, а стікає в заглиблену в неї водойму.

Камені в японському саду

Камені та валуни є дуже важливими елементами японських садів. У Японії рідним матеріалом є тверді гірські породи темного кольору вулканічного походження. Тому в саду, що нагадує японський стиль, найбільш доречним вибором буде використання темного, графітового і сріблясто-червоного шиферу або сірого граніту.

Їх пориста поверхня швидко покривається мохом або лишайником. Це має додаткову цінність, тому що все, що говорить про плин часу, є дорогоцінним і бажаним у такому саду.

Як розташувати камені в японському саду? Ніби їх влаштувала природа. Виняток становлять ті місця, де ми навмисно розміщуємо скелі вертикально, наприклад, для створення символічного мініатюрного скелястого гірського ландшафту або сучасного кам’яно-гравійного саду.