Все про дизайн маленької кухні

Маленька кухня ще не є приводом для розчарування. При грамотному підході малогабаритний простір може вражати своєю функціональністю.

У вас маленька кухня? Це не біда, головне вона у вас є! Малогабаритні квартири після кризи мають підвищений попит. І річ, звичайно, не в тому, що в маленькій квартирі все «ближче один до одного», і це подобається більшості, а недоступною ціною квадратного метра. Анна Рогова, PR-директор компанії Еst-a-Tet, зазначає: «До кризи девелопери намагалися збільшувати площу квартир, складно було купити однокімнатну квартиру площею менше 50 кв. м. Після кризи з’явився великий попит на маленькі квартири, тому що загальна ціна покупки тут буде мінімальною, незважаючи на те, що вартість квадратного метра – максимальною по комплексу. Щоб зменшити поріг входу в свої проекти, девелопери стали конструювати будинки зі зменшеними площами, що призвело до величезного зростання цього ринку. Сьогодні багато нових проектів, особливо в Підмосков’ї, передбачають зменшені площі однокімнатних квартир. У Москві найменші квартири знаходяться на вул. Берзаріна, буд. 12 – 28,5 кв. м, це студія – такий формат житла, де кухня об’єднана із житловою зоною. Але це комплекс із апартаментами. Якщо ж говорити про квартири, то у ЖК «Загір’я» є квартири площею 34,75 кв. м – це на сьогоднішній день найменші квартири у столиці. У Підмосков’ї у ЖК «Молодіжне містечко» у Пушкінському районі є студії площею 20 кв. м».

Маленький простір передбачає менше варіантів для фантазії, він диктує жорсткі функціональні критерії, проте його можна використовувати на всі 100 %. Кухня – місце, де готують їжу та спілкуються, тому тут кожен сантиметр площі дуже цінний. Безперечно, можна припустити, що маленька кухня не місце для посиденьок, що краще тут тільки готувати, а збиратися за столом в іншій кімнаті, але така кухня свідчить про невелику площу всієї квартири. І в цьому варіанті кухня стає чи не єдиним приміщенням у крихітному просторі, де можна поспілкуватись і навіть прийняти гостей у будь-який час доби.

Секрети «розширення» маленької кухні

Нічого зайвого

Відомо, що зайві речі часто захаращують простір і візуально зменшують його. Тут ця розкіш просто не дозволена! Необхідно чітко визначити, що обов’язково має бути на вашій кухні. Ганна Рогова радить не розміщувати на маленькій площі прилади, що не належать до кухні, – телевізор, пральну машинку тощо. Крім цього, варто звернути увагу на побутові прилади, які поєднують у собі функції кількох. Наприклад, мікрохвильові печі та духовки. Можна розглянути варіант із вбудованою побутовою технікою, що дозволяє звільнити стільницю.

Правильне зонування

Навіть найменша кухня ділиться на три зони: робочу, їдальню та зону проходу. Зручність кожної зони планувати треба заздалегідь. Звісно, ​​найважливіша – робоча зона. В ідеальному варіанті вона повинна включати холодильник, робочу поверхню, мийку, плиту і стіл для сервірування. Якщо ідеал вам не досяжний, то необхідна винахідливість. Наприклад, якщо стандартний холодильник ніяк не вписується в кухонний простір, тобто два виходи. Перший знайти місце для цього предмета в іншій кімнаті, але це небажано. Другий – згадати про низькі або навіть навісні холодильники. Нині можливо все.

Зображення: Все про дизайн маленької кухні можна поєднувати функціонал декількох поверхонь! Наприклад, якщо раковину накрити великою обробною дошкою (для такої нагоди її можна спеціально замовити), то миття тимчасово перетвориться на робочий стіл.

Кухонні меблі

Меблі відіграють важливу роль у будь-якому приміщенні, малогабаритна кухня потребує ергономічних меблів невеликих розмірів. Добре, коли фасади мають висувні, розсувні або підйомні механізми. Це дозволяє встановлювати меблі практично будь-де. Варто пам’ятати, що кутові шафи дуже місткі. Якщо ж вільного місця вам все одно не вистачає, можна зменшити ширину шаф з 60 см до 40. Але це вже можна реалізувати при виготовленні меблів на замовлення, коли враховуються всі ваші побажання і потреби.

У маленькій кухні повинен використовуватися весь простір, а значить, навісні шафи повинні бути високими, вільні стіни повинні використовуватися під полички, простір фартуха також можна оснастити різними настінними модулями для зберігання. Тут можна зберігати фужери та склянки, ножі та кухарі, спеції та всякі корисні дрібниці.

Анна Рогова звертає увагу, що можна використовувати виносні нижні модулі – це міні-острова з функціональною нижньою частиною, в якій можуть бути ящики або побутова техніка. Вони можуть замінити і столик для сніданків. Столом на кухні може бути і барна стійка, і підвіконня. А можна розглянути варіанти складних або столів, що відкидаються. Крім цього, складні стільці в маленькій кухні також дуже цінне придбання.