Бордюрна стрічка – як правильно вибрати та встановити

У спеціалізованих садових магазинах продається різнокольорова бордюрна стрічка.

Цей вид екологічно чистого рулонного пластику знаходить своє широке застосування в ландшафтному дизайні садових ділянок і виступає як елемент, що декорує.

бордюрна стрічка
Основні характеристики бордюрної стрічки та її переваги
Бордюрні стрічки абсолютно безпечні у використанні, тому що виготовлені з екологічно чистих синтетичних матеріалів, та відрізняються своїми експлуатаційними якостями: м’які, тверді, крихкі, залежно від виробника.

Оптимальні розміри стрічки висотою: від 10 до 28 сантиметрів, по товщині – від 0,5 мм до 2 мм.

Перевагу необхідно віддавати щільній бордюрній стрічці товщиною 2 мм і укріпленою кромкою, у зв’язку з її практичністю і довговічністю. Єдиним недоліком може бути недостатня пластичність.

Різноманітність кольорової гами (понад 15 кольорів) та фактури (гофрована, пряма, гладка, хвиляста) допоможе надати вашій ділянці неповторного вигляду і унікальності.

До переваг бордюрної стрічки слід зарахувати:
відсутність токсичності;

стійкість до перепадів температури;

довговічність (термін служби – 5 років);

не викликає появи цвілевих грибків;

стійкість до опадів;

не вигоряє від потрапляння прямих сонячних променів;

стійкість до садових тримерів.

Установка бордюрної стрічки
Еластичність рулонного матеріалу дозволяє надавати стрічці різні форми за допомогою садових ножиць та паяльника.

Головна проблема – забезпечити рівномірний натяг стрічки за контуром розміченої клумби або альпійської гірки. Для зручності процесу натягу використовують силу двох осіб.

За контуром майбутньої клумби викопують нешироку канавку глибиною по висоті стрічки (10-20 см), укладають стрічку вертикально вгору, залишаючи над поверхнею землі не більше 2 см. Потім стрічку прикопують.

Бордюрну стрічку різної висоти можна використовувати для створення багатоярусного клубу.

Догляд за бордюрною стрічкою
Бордюрна стрічка не потребує особливого догляду. Однак слід пам’ятати, що, незважаючи на свою морозостійкість, стрічку слід прикривати на зими покривним матеріалом, щоб уникнути тріщин та пошкоджень.

Зберігати бордюрну стрічку студія ландшафтного дизайну рекомендує у сухих приміщеннях у чистому вигляді, згорнуту в рулон.