Як організувати догляд за газоном навесні – 6 етапів роботи

Приходить весна і з першими промінчиками сонця тане сніг, відкриваючи непривабливу картину газону з купинами, западинами і лисицями без рослинності.

Такі неприємності відбуваються не тільки тому, що спочатку неправильно сформували рулонний газон, а й у зв’язку з необхідністю його омолодження.

догляд за газоном навесні
Роботи з весняного оновлення газону на ділянці
Салон ландшафтного дизайну пропонує проведення весняних робіт з омолодження та оновлення газону на вашій дачній ділянці:

прибирання сміття, що накопичилося за зиму на газоні;

видалення злежалася і прілою трави;

підживлення рослин мінеральними добривами;

додавання піску при глинистих ґрунтах;

боротьбу з бур’янами;

аерацію;

вертикуляцію та скарифікацію;

підсіювання насіння в місцях утворення лисин.

Етапи проведення робіт:
Роботи з оновлення галявини необхідно починати з поступового видалення залишків снігу або криги, стежачи за тим, щоб не пошкодити дерн. У процесі роботи потрібно акуратно ступати по газону, щоб не затоптувати зелень, що прокидається.

Наступним етапом буде підживлення рослин комплексними азотистими добривами, яких вони особливо потребують навесні. Для цього добриво розсипають по вологому газону із розрахунку 30-50 грамів на один квадратний метр. Надалі, у вегетаційний період, рослини потребують фосфорних добрив, що підвищує їхню морозостійкість.

Коли ґрунт газону підсохне, ландшафтний дизайн рекомендує приступити до розпушування ґрунтового покриву галявини. Через стеження трави, опалого восени листя, продуктів життєдіяльності птахів, тварин і мікроорганізмів, відбувається ущільнення ґрунту, який береться твердою кіркою. Під нею накопичується вуглекислий газ, що перешкоджає нормальному зростанню рослин. Корку, що злежалася, необхідно прибрати методом розпушування. Для цього можна використати:

вертикулятор;

скарифікатор;

щілинник;

граблі;

вила.

Для штучного збагачення ґрунту киснем використовують метод аерації, який допомагає окисленню органічних речовин та засвоєнню внесених добрив. Для проведення таких робіт використовують аератор або якщо такого немає під рукою – звичайні вила.

Важливу роль у догляді за газоном відіграє видалення бур’янів будь-яким доступним способом:

механічним;

хімічним.

Підсіювання насіння у необхідних місцях.

Компанії з ландшафтного дизайну надають послуги з оновлення, омолодження або створення нових газонів на будь-якій дачній або садовій ділянці.