Античність в інтер’єрі

Античний стиль
Хіба могли ці поняття втратити своє значення? Звичайно ні, незважаючи на те, що минуло багато століть. І сьогодні у своїх інтер’єрах багато хто прагне втілити античний стиль з його легкістю та строгістю.

Працювати з цим стилем складно: він вимагає дотримання суворих правил та витримки балансу, що під силу часом лише професійним дизайнерам.

Відтворювати античність слід у великих просторих приміщеннях, де обов’язково високі стелі. У плануванні простору має бути регулярність. Величний і монументальний образ створюється за рахунок ліпнини та скульптур, а в іншій обробці використовуються матеріали, здатні імітувати властиві для античності поверхні: камінь, глина, пісок, мармур і т. д. Стіни можна покрити фарбою або декоративною штукатуркою світлих відтінків, відмінно впишеться в стилістику настінний і стельовий розпис. Обстановка повинна складатися з меблів простих пропорційних форм: крісла з високими прямими спинками, стільці з квадратними сидіннями на гнутих ніжках, крісло-клімат з ніжками у вигляді шабель, круглий або чотирикутний стіл, ліжко з вигнутим узголів’ям. Текстиль має бути нескладним, у пастельних, зелених та синіх відтінках.

Стилізація
Відтворювати античний стиль в інтер’єрі складно і часом невиправдано, сьогодні у професійному дизайні прийнято створювати стилізацію. Достатньо привнести в сучасний інтер’єр кілька мотивів, пов’язаних з античністю, і він виглядатиме оригінально та гармонійно. Тим більше, що в сучасних колекціях меблів та аксесуарів можна знайти безліч пропозицій, створених у дусі античності.