Стиль нуар в інтер’єрі

Популярність стилю нуар
Про популярність стилю нуар говорять як численні приватні та суспільні інтер’єри, виконані в цьому стилі, так і останні європейські виставки в Мілані та Парижі, де були представлені цілі шоу-рум від провідних законодавців інтер’єрної моди, таких як Cavalli або Armani.
У нашій країні до стилю нуар належать неоднозначно. Справа в тому, що у зв’язку з деякими особливостями нашої культури, а саме з тим, що чорний є кольором жалоби, цей стиль незаслужено обділений увагою. Але не можна забувати, що це лише умовності культури… Адже в Японії, наприклад, колір жалоби – білий, у Єгипті – червоний, а для китайців чорний символізує чесність і порядність. При виборі кольору в інтер’єрі важливо враховувати перш за все ту роль, яку може відігравати рішення кольору.

Що таке стиль нуару?
Отже, що таке стиль нуар? Так-так, це насамперед розкішний, шикарний, помпезний Його Величність Чорний колір! Він може бути присутнім в інтер’єрі в обсязі до 90%. Підкреслити його можуть такі кольори, що доповнюють, як сріблястий, бузковий, золотий, білий, сірий, темно-фіолетовий, темно-зелений, бордовий, колір червоного вина. А вибір фактур, що використовуються в обробці меблів та інтер’єру, просто величезний: це різні види шкіри, під пітон або, наприклад, пресована з рослинним або орнаментальним малюнком, глянець (скло, акрил, стрази, зрізи каменю – часто застосовуються для обробки фасадів меблів) , оксамит, різні види цінних порід дерева, мозаїка.
При створенні інтер’єру в стилі нуар головне – не боятися великої кількості чорного, чорними в noir можуть бути навіть стелі! Слід лише правильно розставити додаткові колірні акценти. З одного боку, превалювання чорного – це ознака гарного смаку, це велична, помпезна обстановка, а з іншого – така атмосфера у домі допомагає зосередитись, сконцентрувати увагу на тривалий час. Стиль нуар підходить для тих, хто пише книги, займається науковою діяльністю тощо.

Noir – це жанр американського кінематографа 40–50-х рр., який мав особливе психологічне наповнення – відчуття песимізму і фаталізму. Більшість сцен відбувається у темний час доби, картини навмисно затемнені, що надає сценам ще більшого психологізму і напруженості. “Хепі-енду не буде” – ось основна ідея “чорного фільму”. Коли noir перекочував в інтер’єрний дизайн, він перетворився на елегантний, таємничий стиль, що зачаровує своєю магією.