Як виглядає інтер’єр заміського будинку

Організувати житловий простір у невеликому котеджі чи таунхаусі – завдання непросте. Особливо якщо це демократичний сімейний будинок, в якому кожен квадратний метр площі на рахунку.

Планувальні тенденції для приватних будинків у Росії та Європі – схожі. Сучасний доступний котедж для постійного проживання – це, як правило, двоповерхова будівля, в якій на першому поверсі розташовується спільна зона з вітальнею та кухнею (якщо площі дозволяють, тут роблять спальню для гостей або літніх домочадців). На другому поверсі зазвичай розміщують індивідуальні кімнати: спальні, дитячі, особисті кабінети. Іншими словами, доступний заміський котедж, таунхаус або дуплекс – це та ж квартира, тільки дворівнева та зі своєю ділянкою (від півсотні в таунхаусі, до кількох соток у котеджі).

Таунхаус: більше ніж квартира
Що стосується планування, об’ємно-планувального рішення та інтер’єрів, заміський будинок – зовсім не та ж квартира. Купуючи будинок, який можна порівняти за площею з міською дво- або трикімнатною (50-60 кв. м), пам’ятати про це доводиться завжди. Залежно від того, як у ньому організовано житловий простір, він може бути і тіснішим, і просторішим за квартиру.

Що насамперед зазіхає на корисну площу? По-перше, тамбур біля входу «з’їдає» як мінімум півтора квадратні метри. Але без нього в нашому кліматі не обійтися: він потрібний, щоб, виходячи на подвір’я, не опалювати вулицю.

По-друге, сходи на другий поверх. Вона має бути зручною та безпечною – як для літніх, так і для найменших. Сходи з поручнями, забіжними сходами, поворотним майданчиком і правильним співвідношенням кроку та ширини сходів до нахилу та висоті (прораховується проектувальниками за складними формулами) – це ще мінус 6-8 кв. м. Але якщо цими правилами знехтувати, для когось із домашніх вона може стати непереборною перешкодою.

По-третє, від одного до трьох «квадратів» санвузла чи кухні у заміському будинку часто забирає інженерне обладнання. Незважаючи на те, що опалювальні котли стають все компактнішими і вже не вимагають, як за старих часів, окремих котелень, простір можуть займати системи водоочищення, гідроакумулятори, водонагрівачі та все те, що забезпечує життя «як у місті».

Якщо в заміському будинку є піч чи камін – це ще мінус квадратні метри (сама піч, димар, місце для зберігання дров). Але це все одно більше плюс, ніж мінус: у міській «троячку» у вас ніколи не буде справжнього каміна. До того ж у заміському будинку завжди доречні додаткові місця для зберігання – зимової гуми для авто, садової техніки, спортінвентарю та всього того, що власник квартири зазвичай тримає у гаражі або на дачі. Отже, відібравши від стандартної квартири метрів десять-п’ятнадцять, ми отримаємо реальну житлову площу середньостатистичного таунхауса.

Але немає недоліків, які не можна звернути до переваг. Правильно розпорядившись простіром заміського домоволодіння, ми навіть у маленькому котеджі можемо виявити резерви, які з лишком компенсують зазначені втрати. У півтораметровому тамбурі можна зняти верхній одяг та взуття. А якщо це приміщення більш просторе та обладнане системою «теплої підлоги» (навіть найпростішою, не водяною, а з кабелем, що гріє), то воно може перетворитися на затишний хол, де і пальто, і валянки, і зимові чоботи завжди залишаться сухими і теплими . А дитячі санки, принесені з вулиці, не треба тягнути у вітальню: відтануть у теплій передпокої.

Сходи, що «з’їли» 6 кв. м, поверне половину «захопленої» площі у вигляді стелажів і місць для зберігання в сході сходів. Ще більше простору для начиння не першої необхідності може знайтися на горищі, якщо вихід на нього обладнаний люком зі складними сходами.

Як бути з громіздким інженерним обладнанням? «Це – проблема, насамперед для селищ з локальними «зручностями», – каже начальник відділу маркетингу компанії «Старт-Девелопмент» Олена Шишуліна. – У масивах із центральними комунікаціями немає сенсу витрачати дефіцитну житлоплощу на системи, до яких, до того ж, періодично потрібно забезпечити доступ обслуговуючого персоналу. Чи не краще «захаращувати» свій будинок чимось приємнішим? Не балонами з матеріалами, що фільтрують, і реагентами, а наприклад, домашнім кінотеатром, медіа-системою або зробити на кухні добротну піч з духовкою…»

Але найголовніше, чому заміський будинок – не квартира – це те, що тут ваша особиста територія не обмежуватиметься стінами. Саме тому навіть скромний за габаритами таунхаус (близько 55 кв. м) надасть для сім’ї з двох-трьох людей незмірно більшого життєвого простору, ніж проста «двушка» або «троячка». Адже якщо саме котеджне селище чи малоповерховий мікрорайон впорядковано, а до дитячого майданчика чи скверу – рукою подати, вам не захочеться весь час сидіти у своїй кімнаті.